Home » Diensten » Erfrecht » Uitsluitingsclausule

Uitsluitingsclausule

uitsluitingsclausule

Uitsluitingsclausule: Wat is het en waarom is het belangrijk?

Bij het opstellen van een testament of een schenking kunt u een uitsluitingsclausule opnemen. Hierbij bepaald u dat een erfenis of schenking niet in de gemeenschap van de ontvanger valt. Zo hoeft bijvoorbeeld in geval van een onverhoopte echtscheiding van een kind/erfgenaam het geërfde vermogen niet met een (ex-)echtgenoot/partner verrekend te worden. De erfenis of schenking blijft dus eigendom van de ontvanger. Diegene hoeft bij een scheiding dus niet te delen met zijn of haar partner wanneer de relatie eindigt.  

Waarom is een uitsluitingsclausule belangrijk?

Binnen vrijwel alle testamenten komt een uitsluitingsclausule voor. Veel ouders willen niet dat hun kind het privévermogen moet delen wanneer er sprake is van een scheiding. Wanneer het gaat over grote schenkingen wordt een uitsluitingsclausule ook vaak opgenomen. Het is daarom belangrijk om te begrijpen dat een uitsluitingsclausule van essentieel belang kan zijn om onduidelijkheden en geschillen in de toekomst te voorkomen. Zo kan het allereest duidelijkheid bieden over welke activa of eigendommen individueel zijn.

013-5321155 – Bel om een afspraak te maken voor een eerste gesprek

Harde of zachte uitsluitingsclausule

Het verschil tussen een harde of een zachte uitsluitingsclausule ligt in de mate van bescherming en flexibiliteit die ze bieden met betrekking tot de verdeling van bezittingen of gelden. Een harde uitsluitingsclausule is strikt en onherroepelijk. Hierbij wordt bepaalde bezittingen of gelden volledig uitgesloten van gemeenschappelijk eigendom. Hierbij hoeft er dus niets gedeeld te worden tussen de partijen, zelfs niet bij een scheiding of overlijden. Een harde uitsluitingsclausule heeft als doel om de belangen te beschermen en ervoor te zorgen dat specifieke eigendommen niet worden verdeeld. Een zachte uitsluitingsclausule is flexibeler. Naast het uitsluiten van bepaalde bezittingen van gemeenschappelijk eigendom, kunnen er aanvullende bepalingen worden opgenomen. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat de ontvanger van de gelden de mogelijkheid krijgt om te besparen op erfbelasting, of dat de uitsluiting niet van toepassing is in specifieke situaties, zoals bij overlijden van een bepaalde persoon.

Het belang van professioneel advies

Het opstellen van een uitsluitingsclausule vereist juridische expertise en nauwkeurigheid, om ervoor te zorgen dat het document rechtsgeldig is en aan de individuele behoeften voldoet. Hier komt de rol van een notaris om de hoek kijken. Een notaris kan u begeleiden en helpen bij het opstellen van een testament en een uitsluitingsclausule. Wij zorgen dat de clausule adequaat is opgesteld en in overeenstemming zijn met de geldende wet- en regelgeving.

 

Meer weten? Neem contact met ons op