Home » Diensten » Erfrecht » Schenk en Erfbelasting

Schenk en Erfbelasting

schenk en erfbelasting

Er is belasting verschuldigd over alles wat verkregen wordt krachtens erfrecht of schenking. Deze belasting heet erfbelasting (voorheen successierecht). Er zijn wel enkele vrijstellingen. De hoofdregel is dat hoe verder de bloedverwantschap verwijderd is, des te hoger de belasting. Het tarief van de erfbelasting wordt per schijf vastgesteld. Hoe meer men erft des te meer erfbelasting over de top betaald moet worden.

Aangifte erfbelasting

De belastingaangifte krijgt één van de erfgenamen automatisch toegestuurd. Wordt er geen aangifte toegestuurd, dan moeten de erfgenamen er zelf achteraan gaan.

De executeur is verplicht om de aangifte in te dienen. Het principe van de aangifte is dat precies opgegeven wordt wat de bezittingen en schulden op het moment van overlijden waren. De schulden die op het moment van overlijden reeds bestonden, zijn aftrekbaar. Ook de begrafenis- of crematiekosten zijn aftrekbaar. De kosten om de boedel af te wikkelen zijn niet aftrekbaar voor de erfbelasting. Denk hierbij aan de notariskosten, taxatiekosten of de beloning voor de executeur.

Onze notarissen zijn gespecialiseerd in de verzorging van aangiften voor de erfbelasting. Wilt u ons de aangifte laten verzorgen? Neemt u dan contact op met ons op.

013-5321155 – Bel om een afspraak te maken

 

Tarieven erfbelasting en schenkbelasting 2024

Met ingang van 1 januari 2024 zijn de tarieven en vrijstellingen voor de erf- en schenkbelasting geïndexeerd en luiden als volgt:

Dit document kunt u ook hier downloaden: Tarieven en vrijstellingen erfbelasting en schenkbelasting.

Meer weten?

Bel ons voor een afspraak.

Uw contactpersonen: