Home » Testamentmoment

Testamentmoment

testatmentmoment - testament aanpassen?

Wanneer u bij de notaris een testament of levenstestament heeft laten opstellen dan kunt u er vanuit gaan dat dit goed geregeld is. Vaak bergt u de akten na ondertekening ergens goed op. Maar het is verstandig deze zo nu en dan nog eens tevoorschijn te halen om te kijken of alles nog up-to-date is en er geen wijzigingen in uw testament nodig zijn. Want er zijn veel momenten in uw leven die voor grote veranderingen zorgen. En deze momenten kunnen ook voor veranderingen in uw testament zorgen. Niet het eerste waar u dan aan denkt waarschijnlijk. Maar wel belangrijk om hier aandacht voor te hebben en op tijd uw testament aan te passen.

Testament wijzigen, wat is uw testamentmoment?

  • Nieuwe liefde?
  • Eerste kleinkind?
  • Neefje of nichtje erbij?
  • Nieuwe hobby?
  • Verbroken relatie?
  • Eigen zaak begonnen?
  • Is het tijd voor huisje-boompje-beestje?

Wij geven u graag meer uitleg en advies over uw situatie en de invloed daarvan op uw testament en of het nodig is uw testament te wijzigen.

013-5321155 – Bel ons om een afspraak te maken

Testament check doen

Ter voorbereiding kunt u een check doen om te kijken wat de mogelijkheden voor uw testament zijn of, als u nog geen testament heeft, kijken of u toe bent aan een testament. Uit de check komen een aantal aandachtspunten die voor u belangrijk zijn. Hiermee kunt u zich voorbereiden op het gesprek met uw notaris.notaris.nl testamentmoment

Hoe kan ik mijn testament aanpassen?

Uw testament veranderen kan bij de notaris. U kunt een volledig nieuw testament laten maken, maar het huidige testament kan ook aangepast of aangevuld worden. Neem contact met ons op om uw wensen te bespreken. We kijken samen wat de beste manier is om uw aanpassingen te verwerken.

Waarom uw testament wijzigen?

Wanneer u vóór 2003 testamenten heeft opgesteld, dan zijn deze gemaakt onder het oude erfrecht. Er is in de tussentijd veel veranderd. Vaak kunt u veel erfbelasting besparen door de testamenten een update te geven. Dus als uw testament vóór 2003 is gemaakt, laat het dan zeker eens nakijken om te zien welk voordeel u kunt behalen.

Wanneer de langstlevende naar een verzorgings- of verpleegtehuis gaat, moet de langstlevende een eigen bijdrage betalen. Deze eigen bijdrage is afhankelijk van het vermogen. Door het overlijden van de eerst stervende is het mogelijk dat de kinderen vorderingen op kunnen eisen. Dit kan alleen wanneer de testamenten op de juiste manier hiervoor opgemaakt zijn. Als de vorderingen opeisbaar zijn, kan dit betekenen dat u een lagere eigen bijdrage verschuldigd bent.

Kan ik mijn levenstestament ook aanpassen?

Steeds meer mensen kiezen voor het opstellen van een levenstestament. Hiermee zorgen ze ervoor dat hun partner en/of kinderen namens hen kunnen handelen wanneer zij wilsonbekwaam zijn geworden. Naast de vermogensrechtelijke wensen, regelen veel mensen ook hun medische wensen in het levenstestament. Daarbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een behandelverbod of een euthanasiewens.

Een arts is niet verplicht mee te werken aan euthanasie. Een arts mag een verzoek weigeren. De arts wil zeker weten of de euthanasiewens nog actueel is voordat hij deze uitvoert. Wanneer een verklaring lang in de kast heeft gelegen kan een persoon ondertussen een andere wens hebben gekregen. Wij raden daarom aan om het levenstestament regelmatig er nog eens bij te pakken en te heroverwegen. Praat hier ook over met uw huisarts/specialist en bekrachtig uw wens wanneer u de huisarts bezoekt.

Veranderingen in overige akten

Wijzigingen in uw persoonlijke situatie of uw vermogen kunnen ook invloed hebben op anderen akten dan het testament of levenstestament. Denk bijvoorbeeld aan een samenlevingscontract of huwelijkse voorwaarden.

Twijfelt u of uw akten nog up-to-date zijn? Dan is het tijd voor uw testamentmoment! Met de testament check van notaris.nl krijgt u alvast een goed beeld van waar u aan moet denken. Neem vervolgens contact met ons op voor al uw vragen of om een afspraak te maken.