Klaar voor het ondernemerschap?

3 december 2019
Fabiënne Hoppenbrouwers

Eenmanszaak

Voor veel mensen is het een spannende stap om te kiezen voor het ondernemerschap. Wilt u er in 2020 echt voor gaan? Laat u zich vooraf goed informeren door bijvoorbeeld een notaris. Dit maakt de stap naar een eigen onderneming een stuk minder spannend.

Welke rechtsvorm zal ik kiezen?

Het is mogelijk om te kiezen voor verschillende rechtsvormen. Bijvoorbeeld een eenmanszaak, een vennootschap onder firma, een besloten vennootschap of een stichting. Welke keuze u hierin maakt is helemaal afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Welke activiteiten gaat u uitvoeren binnen uw onderneming, wat wilt u regelen met betrekking tot de aansprakelijkheid en welke fiscale gevolgen heeft uw keuze? Uw notaris kan u helpen bij het maken van de juiste keuze.

U heeft gekozen voor een besloten vennootschap

Wanneer u kiest voor een besloten vennootschap moeten er statuten worden opgemaakt en moeten er ook aandelen uitgegeven worden. De notaris begeleidt u bij de totstandkoming van de inhoud van de statuten.

Een tip bij het uitgeven van aandelen is om daarbij ook te letten op ontwikkelingen in de toekomst. Wanneer u bijvoorbeeld nog het plan heeft om samen te werken met meerdere vennoten dan is het handig om te kiezen voor een aantal aandelen dat makkelijk te delen is.

Houd ook uw privésituatie in de gaten

Natuurlijk is het van groot belang dat uw onderneming op de juiste manier is opgericht en dat u zo min mogelijk risico loopt. Daarnaast moet u niet vergeten om ook te kijken naar uw persoonlijke situatie. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met uw onderneming indien u overlijdt? Wanneer u trouwt, is het dan ook de bedoeling dat uw partner meedeelt in de winst van uw onderneming of juist niet?
Ook het opstellen van testamenten en eventueel huwelijkse voorwaarden past bij een goede voorbereiding op uw succesvolle onderneming.

Bent u klaar voor het ondernemerschap, maar heeft u begeleiding nodig om de laatste stap te nemen? Twijfel dan niet en laat u informeren door uw notaris. De Kerf & Van Sprang notarissen adviseren u graag.