Studentenvereniging oprichten, formeel of informeel?

19 augustus 2019
Fabiënne Hoppenbrouwers

notaris en studentenleven

Als (beginnend) student ben je druk met allerlei dingen. Welke studie ga je doen? Kun je op kamers gaan wonen? Haal je voldoende studiepunten om het jaar te halen? Van welke vereniging word je lid? Maar heb je je als student zijnde ook weleens afgevraagd welke rol de notaris kan spelen in het studentenleven?

Soort vereniging

Op het moment dat je lid wordt van een studentenvereniging sta je meestal niet stil bij wat voor vereniging het is. De keuze voor een vereniging zul je vooral bepalen op basis van de activiteiten. Misschien wil je graag bij een vereniging die gericht is op een bepaalde sportactiviteit of ga je er vooral bij voor de feestjes.

Als je grotere ambities hebt, bijvoorbeeld om mee te helpen bij het besturen van een vereniging, ga je ook naar andere zaken kijken. Is het bijvoorbeeld een formele of informele vereniging?

Oprichting studentenvereniging bij notaris

Een informele vereniging hoeft niet via de notaris opgericht te worden. Het oprichten van een formele vereniging daarentegen wel. Het verschil zit met name in de aansprakelijkheid. Mochten de kosten van bijvoorbeeld een biercantus de spuigaten uit lopen dan is het als bestuurder verstandig eens te kijken of het om een formele of informele vereniging gaat.

Als bestuurder van een informele vereniging kun je zomaar privé aansprakelijk worden gesteld voor schade en kosten. Dan is het dus zinvol om een formele vereniging op te richten of een informele om te zetten naar een formele vereniging.

Naast het beperken van de aansprakelijkheid kan het oprichten van een vereniging bij notariële akte nuttig zijn om in aanmerking te komen voor subsidies, erfenissen of om een registergoed te verkrijgen.

Voor een student lijkt de gang naar een notaris misschien een ver-van-mijn-bed-show, maar als lid van een bestuur kan het zeker van pas komen. Wil je met een gerust hart bestuurder worden van een studentenvereniging, dan kan je hiervoor een afspraak maken via 013-5321155 of info@notaristilburg.nl.