Onbezorgd met het hele gezin op vakantie?

22 juli 2019
Margot van Oers

testament gezin op vakantieHet is weer vakantietijd, een periode om lekker te relaxen zonder zorgen aan uw hoofd. En misschien gaat nu nog op vakantie. Staan de laatste vakantieboodschappen al klaar en is de reisverzekering op orde? De meeste vakantiechecklisten zorgen dat u niets vergeet te regelen. Nou ja, bijna niets….
Heeft u ook aan uw testamenten gedacht? Dit is meestal niet het eerste waar u aan denkt voordat u op vakantie gaat. Maar het is toch belangrijk om hier even bij stil te staan.

We willen u natuurlijk geen angst aanjagen maar we leggen aan de hand van een paar scenario’s uit hoe de afwikkeling van de erfenis in zijn werk gaat bij een ongeval met uw gezin.

Wie is de erfgenaam als iedereen overlijdt op één ouder na?

Stel, u gaat op een vliegreis met het hele gezin. U wilt er natuurlijk niet aan denken, maar het kan voorkomen dat een heel gezin bij een vliegramp betrokken raakt. Wanneer één van de ouders de vliegramp overleeft en de kinderen bij de ramp zijn omgekomen, kan het zijn dat de familie van die langstlevende ouder alles erft. Dit geldt zelfs al wanneer er tussen het overlijden van de eerst-stervende en de langstlevende slechts een paar minuten verschil zit.

Wie is de erfgenaam als het hele gezin tegelijk komt te overlijden?

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat u allemaal gelijktijdig overlijdt. In dat geval wordt het vermogen gelijk verdeeld over de erfgenamen van de beide families (ouders, broers en zussen).

Erfenis laten verdelen over beide families

Het is mogelijk om in uw testamenten rekening te houden met deze mogelijke situaties. U kunt in uw testament vastleggen dat u in een bepaalde situatie wilt dat niet één familie erft, maar dat, indien u gelijktijdig of na elkaar overlijdt, uw nalatenschap wordt verdeeld over beide families of toekomt aan bijvoorbeeld een goed doel.

Voogd aanwijzen en bewindregeling

Wanneer niet één van de ouders als langstlevende overblijft, maar één van de kinderen, dan erft dit kind alles dat u nalaat. Wanneer dit kind minderjarig is, is het verstandig om ook een voogd aan te wijzen die voor hem of haar zorgt wanneer u allebei niet meer in leven bent. Daarnaast kunt u ook een bewindregeling opnemen in het testament. Hierin regelt u wie het vermogen van het kind beheert tot hij of zij oud genoeg is om dit zelf te doen.

Wilt u ook onbezorgd op vakantie gaan, en wilt u daarvoor uw testament nog up-to-date maken? Maak dan een afspraak met mij of een van mijn collega’s via 013-532 11 55 of info@notaristilburg.nl.