Waarom is het belangrijk om als alleenstaande naar de notaris te gaan?

26 april 2019
Margot van Oers

levenstestament alleenstaande

Wanneer mensen alleenstaand zijn, wordt er niet zo snel aan gedacht om naar de notaris te gaan. Toch zijn er veel redenen te bedenken om ook als alleenstaande naar de notaris te gaan. Onder alleenstaande wordt niet alleen iemand verstaan die nooit heeft samengewoond of nooit gehuwd is geweest. Ook mensen van wie hun relatie beëindigd is, worden hiermee bedoeld. Waarom zou u als alleenstaande naar de notaris gaan? Ik geef u hieronder 5 redenen:

1) Levenstestament opstellen

Als alleenstaande is het verstandig om een gevolmachtigde aan te wijzen door het opstellen van een levenstestament. Wanneer u bijvoorbeeld wilsonbekwaam zou worden, dan kan de door u aangewezen gevolmachtigde namens u rechtshandelingen verrichten. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van uw bankzaken of het verkopen van uw woning wanneer u naar een zorginstelling zou gaan, of een regeling wie voor uw huisdieren gaat zorgen wanneer u dit zelf niet meer kan.

Afspraak maken? 013-5321155

2) Executeur aanstellen

Nalatenschap regelen alleenstaande – Na uw overlijden moet er veel geregeld worden, zoals de uitvaart, opzeggen van abonnementen, beheren van de bankrekening en het doen van de benodigde belastingaangiften. Vaak is het handig om daarvoor één persoon aan te wijzen. Deze persoon die alles gaat regelen heet een executeur. De executeur kan benoemd worden in een testament.

3) Wie zijn de erfgenamen van een alleenstaande?

Naar wie gaat uw erfenis als alleenstaande? U wilt als alleenstaande zonder kinderen in uw testament goed regelen wie uw erfgenamen zijn. Op grond van de wet zijn uw ouders, broers en zussen (voor zover zij in leven zijn) uw erfgenamen. Fiscaal gezien kan het voordeliger zijn om uw ouders niet mee te laten erven en alleen uw broers en zussen te laten erven. Ook is het mogelijk om uw broer of zus, waarmee u bijvoorbeeld geen contact heeft, te onterven.

4) Wie heeft recht op uw nalatenschap?

Een goede reden om een testament te maken als alleenstaande is om vast te leggen wie recht op uw nalatenschap heeft. Wanneer u gescheiden bent en kinderen heeft bijvoorbeeld, loopt u het risico dat uw ex-partner via uw kinderen erft uit uw vermogen. Door het opstellen van een testament kunt u dit voorkomen.

5) Testament alleenstaande en uitsluitingsclausule

Door het opstellen van een testament kunt u ervoor zorgen dat alles dat door uw erfgenamen van u wordt geërfd niet zal vallen in een gemeenschap van goederen, waarin zij mogelijk gehuwd zijn. Wanneer een van uw erfgenamen zou gaan scheiden, hoeft hij/zij de nalatenschap niet te delen met zijn of haar ex-partner. Dit kan door het opnemen van een uitsluitingsclausule.

Er zijn meer redenen om als alleenstaande naar de notaris te gaan. Graag vertellen wij u hier meer over. Heeft u vragen over dit onderwerp of een ander onderwerp, dan kunt u contact opnemen via info@notaristilburg.nl of 013- 532 11 55. Ook is het mogelijk om gratis en vrijblijvend een offerte op te vragen.